برگزاری نشست تخصصی بارویکرد تولید و اشتغال توسط بسیج اساتیداستان هرمزگان

استان هرمزگان

برگزاری نشست تخصصی بارویکرد تولید و اشتغال توسط بسیج اساتیداستان هرمزگان

دکتر احسان کامرانی: هدفمند‌سازي يارانه‌ها باید در جهت افزايش توليد، اشتغال و بهره‌‌وري، كاهش مصرف انرژي و ارتقاء شاخص‌هاي عدالت اجتماعي باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان بسیج اساتید استان هرمزگان، نشست تخصصي كارگروه اقتصاد با محوريت اشتغال و توليد، توسط سازمان بسيج اساتيد استان هرمزگان با حضور اعضاي هيأت علمي دانشگاه هاي استان در مجتمع جامعه معلولين شهيد عيسي كريمي بندرعباس برگزار گرديد.

در ابتداي نشست دکتر احسان کامرانی مسئول سازمان بسیج اساتید استان هرمزگان ضمن خیر مقدم خدمت اساتید و تشکر از رئیس مجتمع جامعه معلولین شهید عیسی کریمی بندرعباس  جناب اقای دکتر استاد به جهت میزبانی این نشست، به ارائه گزارش فعالیت و برنامه‌های اندیشکده ها و تبیین رسالت و رویکرد حل المسائلی این سازمان پرداخت و اظهار داشت: نشست امروز حول محور تولید و اشتغال است. قبل از این چهار نشست دیگر در یک ماه اخیر با موضوعات مسائل اقتصادی استان، مسائل کشاورزی، آب و منابع طبیعی، مسئله آسیب های اجتماعی و فرهنگی و مسائل زیست محیطی برگزار گردید.

پروفسور کامرانی با تأكيد بر سیاستهای 24 گانه اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری، به اقتصاد دانش بنيان، نظام ملي نوآوري، افزايش سهم توليد، صادرات محصولات و خدمات دانش‌بنيان و محور قراردادن رشد بهره‌وري در اقتصاد با تقويت عوامل توليد، توانمندسازي نيروي كار، تقويتِ رقابت‌پذيري اقتصاد، ايجاد بستر رقابت بين مناطق استانها و به كارگيري ظرفيت و قابليت‌هاي متنوع در استان اشاره کرد.

 

در ادامه ایشان بر هدفمند‌سازي يارانه‌ها در جهت افزايش توليد، اشتغال و بهره‌‌وري، كاهش مصرف انرژي و ارتقاء شاخص‌هاي عدالت اجتماعي تاکید کرد.

در ادامه این نشست دکتر محمد حسن استاد رئیس مجتمع جامعه معلولین شهید عيسي کریمی بندرعباس ضمن خیر مقدم به اساتید و تشکر از سازمان بسیج اساتید استان در خصوص تشکیل این جلسه در این مجتمع، به بیان تاریخچه و سیر مراحل تشکیل این مجتمع و همچنین تبیین رسالت، هدف و فعالیت های آن پرداخت و گفت: این مجتمع در دهه ۷۰ کار خود را به صورت جدی شروع کرد و اوج فعالیت مرکز در همان دهه ۷۰ بود. اما بعد از چند سال فعالیت مرکز در مقاطعی متوقف شد که با پیگیری های جدی، مجدد مجموعه فعالیت خود را از سر گرفت.

ایشان با اشاره به اینکه مسئله اقتصاد و بیکاری با سرنوشت مردم گره خورده است؛ گفت: ما در این مرکز در حوزه معلولین، خانواده های معلولین، خانم های خود سرپرست، بد سرپرست و بی سرپرست برنامه و فعالیت داریم و در راستای حل برخی از مشکلات بخصوص حل مسئله اشتغال این جامعه هدف دوره های آموزشی را برنامه ریزی و اجرا می کنیم. دکتر استاد با بیان اینکه ظرفیت برای اشتغال معلولین محدود است ؛ بیان داشت: در راستای اقتصاد مقاومتی طرح توسعه کارگاه های زود بازده را در دستور کار این مرکز داشتیم که مورد استقبال واقع شد، اما با توجه به مشکلات و عدم همکاری و همراهی مجموعه های متولی این طرح اجرایی و عملیاتی نشد.

استاد افزود: بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر در این مرکز در حال آموزش و فعالیت هستند؛صدای زندگی در این کارگاه به گوش می رسد. در حال حاضر در دو شیفت صبح و عصر دوره های آموزشی در حال برگزاری است که شوق و اشتیاق خانم ها بیشتر و در مسائل آموزشی و گذراندن دوره از آقایان موفق تر هستند.

دکتر محمد حسن استاد ضمن اشاره به علاقه شدید معلولین به تحصیل؛ بیان داشت: پیگیر یک مرکز علمی کاربردی به معنای واقعی آن، که علم، عمل و آموزش کارگاهی با هم باشد بودیم که با همکاری دانشگاه جامع علمی کاربردی استان درخواست ما بررسی و تایید و جهت صدور مجوز ارسال شده است.

ایشان با بیان اینکه این مرکز واجد شرایط و امکانات آموزشی و کارگاهی است؛ گفت: از مهر ماه امسال بنا داریم در مقطع کاردانی دانشجو بگیریم، در حال حاضر ۵ رشته تحصیلی مدنظر است؛ رشته طراحی دوخت، تبلیغات، مددکار اجتماعی با رویکرد معلولین، تربیت مربی تربیت بدنی ویژه معلولین و تزیین سنگ های قیمتی و کارهای گرافیکی و طراحی.

در ادامه نشست دکتر محمد صادقی عضو هیئت علمی دانشگاه هرمزگان ضمن تشکر از بسیج اساتید استان در خصوص تشکیل جلسات تخصصی، به تبیین مفهوم اشتغال و توسعه پرداخت. ایشان گفت یکی از مهمترین انتظارات از مفهوم توسعه اشتغال است توسعه خود را در اشتغال به نمایش می گذارد و ما آن را در اشتغال ترسیم می کنیم اشتغال چیست گاهی گفته می شود که اشتغال کاذب بیکاری مداوم را به دنبال خواهد داشت در تعریف اشتغال باید یک واکاوی عمیقی بشود.

رابطه اشتغال را در سه مولفه میتوان دید؛ تامین، تولید و بازار .پس این سه مؤلفه، مکانیزم‌های هستند که اشتغال را ترسیم می کنند، اما مشکل اساسی و اصلی ما در مسأله اشتغال چيست؟ در خصوص سیاست‌های کلان من معتقد هستم که دولت هیچ وقت تاجر خوبی نبوده و  بازرگاني ورشکسته است و تحت هر شرایط، هر جایی که در اقتصاد ورود كرده شکست خورده است. ألبته بازار هم  به همان نسبت کاستی هایی دارد.

در دنیای امروز عامل موفقیت برخي كشورها مبتنی بر اقتصاد نهادی است ؛یعنی تلفیقی از دولت، بازار و به عبارتی   نهادهایي مثل مالکیت، تا جایی که غرب می گوید عامل اصلی توسعه من فقط توسعه نهاد مالکیت بود و جای شگفتی هم دارد که در برنامه ششم  قانون توسعه ما در ماده ۲۵ بحث می‌کند که شاخص  رقابت پذیری بین المللی اقتصاد بایستی به رتبه ۲ برسد و شاخص تثبیت نهاد مالکیت باید به ۳ برسد؛ ما این ظرفیت‌های قانونی را داریم و به طور ناخودآگاه دولت این را پذیرفته است كه با محدودیت هایی مواجه است و نمی‌تواند در حوزه توسعه نقش آفرینی داشته باشد. اما در عمل می بینیم که دولت تولیت توسعه را در اختیار گرفته است، ولی نظام قانونگذاری به نوعی اقرار کرده که نمی تواند باشد و شاید عدم اطلاع ما و یا عدم تبیین ما در دانشگاه و یا عدم گفتمان سازی ما که رگه هایی برای این ظرفیت ها وجود دارد باعث اين مسائل شده است؛ آن ظرفیت ها را استخراج نکردیم، دانشگاهیان ما در واقع جزوه پردازان خوبی بودند.

 

دكتر صادقي در ادامه گفت: ما صرف‌نظر از ظرفیت دولت و  ظرفیت‌های قانونی که وجود دارد، در حوزه تامین هم با مفاهیم دچار ابهاماتي هستیم؛ وقتی از سرمایه تعریف می کنیم نهایتاً نقدینگی را در آن می‌بینیم، نهایتا مفهوم سرمایه گذار را شخصی می بینیم که باکس یا پکیجی ازپول در اختیار دارد و حرکت میکند.  این مفاهیم در دنیا عوض شده با مدل‌هایی که تعریف کرده‌اند اقتصاددانان، عالمان سیاسی، پولی و بانکی و ... امروز در برخی کشورها با یک مدل سرمایه گذاری جمعی و هزار تومان ها کارهای بزرگی را انجام می دهند. اساتید ما در استان مدلی که از سرمایه ارائه می دهند اين است كه یا تسهیلات بانکی بگیر یا فلان سرمایه دار را پیدا کن که پول و سرمایه دارد. 

ايشان با بيان اينكه صندوق پروژه یا پذیره نویسی يكي از راهكارهاي ايجاد اشتغال و توسعه است؛ إظهار داشت: متولیان اقتصادی ما در استان به دنبال چه سرمایه گذاری هستند؟ به دنبال سرمایه گذاری هستند که فاينانس نقدی را دارد نه آن که از طریق صندوق پروژه می‌تواند مشارکت جمعی را ایجاد کند. در مباحث تامین امروزه در دنیا به سراغ سرمایه داران نمیروند بلکه سراغ توسعه گران می روند. ما باید این مباحث را در محیط دانشگاهی تبیین کنیم.

در حوزه تولید با موانعی بسیار واضح مواجه هستیم. تقريبا ٢٠٨ مركز صدور مجوز در استان وجود دارد كه برای ایجاد یک پروسه بايد از ٥٨ جا مجوز گرفت.براي تسهيل در امر توليد بايستي مجوز  زدايي بشود.

مسئله دیگر فرایند بازار است ما مفهوم بازار را گم کرده ایم؛ ما مفهوم بازار را صنف تعریف می کنیم فکر میکنیم بازار فقط در یک مکان فیزیکالی قابل تعریف است؛ یعنی رویکردی که در رابطه با توسعه بازار داریم اصلا وارد دوران مدرن آن نشده‌ایم. چه مقدار از محصولات کشاورزی استان در بورس و فرابورس یا بورس کالا ارائه مي شود؟ شیلات استان هرمزگان بزرگترین مکان شیلاتی کشور است؛ آيا یک بورس تخصصی شیلات در اینجا وجود دارد که بتواند بازار را بسط بدهد؟

عملاً ما در سه مولفه تأمین، تولید و بازار دارای گفتمانی هستیم که نه مي تواند اشتغال ما را تضمین کند و نه می تواند ما را وارد توسعه پایدار بکند.

دکتر جمشید جعفری یکی دیگر از اعضای هیئت علمی حاضر در این نشست با تاکید بر توجه جدی به مساله سرمایه انسانی در امر توسعه؛ بیان داشت: برای توسعه اقتصادی نیاز اولیه ما سرمایه است؛ تا سرمایه نباشد معمولا تولید اتفاق نمی افتد. اساس تولید سرمایه است. سرمایه حتما سرمایه مادی و پولی نیست؛ گرچه این سرمایه نیز اهمیت دارد اما سرمایه انسانی مهمتر از سرمایه های مادی است که باید در الویت نگاه مدیران، مسولان و برنامه ریزان باشد.  برای توسعه اقتصادی در مرحله اول به سرمایه انسانی و در مراحل بعدی به سرمایه مادی و پولی نیاز داریم. کشور ژاپن محصولات کشاورزی را صادر و از طریق دلاری که از صادرات محصولات کشاورزی به دست می آورد فناوری وارد می کند. در کشور آلمان دولت به بخش خصوصی، بیشتر کشاورزی سرمایه می‌دهد که هم سودآوری کند و هم ایجاد اشتغال نماید.

 دکتر جعفری با اشاره به پتانسیل و ظرفیت های خدادادی در هرمزگان گفت: ما در هرمزگان دو پتانسیل و ظرفیت عظیم داریم که می تواند در مسیر توسعه و اشتغال تاثیر بسیاری داشته باشد و در صورت بهره گیری از این ظرفیت ها می توانیم بخش اعظمی از مسئله اشتغال را حل کنیم؛ این دو پتانسیل؛یکی کشاورزی و دیگری توریست است که باید بیشتر مورر توجه و استفاده قرار گیرد.

در حوزه کشاورزی محصولاتی که ما در هرمزگان تولید می‌کنیم، همین محصولات از کشور چین با توجه به مسافت بسیار زیاد با کشور امارات وارد بازار این کشور می‌شود. در صورتی که ما ۴۵ دقیقه بیشتر با این کشور فاصله نداریم، اما بازار امارات محل عرضه محصولات کشاورزی چین است. ما از نظر بازار موقعیت بسیار خوبی در شمال و  جنوب کشور داریم اگر به مسئله بازاریابی به صورت دقیق و کارشناسی ورود بکنیم. ما در مسئله برنامه ریزی و گفتمان قوی، اما در مرحله اجرا دچار ضعف های اساسی هستیم. از یک جایی باید به صورت علمی و جدی شروع کنیم؛ مثلا از همین کشاورزی باید شروع کنیم. اولین مشکل ما در حوزه کشاورزی نداشتن آمار و اطلاعات دقیق است. مسئله بعدی در خصوص کشاورزی عدم تقسیم بندی لازم جهت کشت محصولات کشاورزی است.

 تولید و اشتغال با هم هستند و این دو را باید در کنار هم دید که هر دوی این ها نیاز به سرمایه گذاری دارند. بدون سرمایه‌گذاری نمی توانیم ایجاد اشتغال کنیم باید از کارهایی شروع کنیم که نیاز به سرمایه کمتر دارد.

محمد محبي دكتري اقتصاد و عضو هيئت علمي دانشگاه هرمزگان در اين نشست ضمن بیان اهمیت مسئله اشتغال  اظهار داشت: موضوع اشتغال یکی از مسائل مهم و دغدغه اصلی جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاه است که علیرغم مطرح شدن آن در سالیان متوالی هنوز هم بیکاری یکی از مسائل و مشکلات اساسی کشور است.

دکتر محمد محبی برای بهبود مسئله اشتغال در جامعه سه عامل را برشمرد: یک بحث زیربنای اقتصادی اشتغال؛ دو فرهنگ اشتغال و کار؛ و سه برنامه ریزی اشتغال و جهت دهی منابع به سمت تولید.

دو عامل در جهت دهی منابع اثرگذار است یکی سیستم قیمت ها و دیگری سیاست‌های مشهود. در نظام بازار سیستم قیمت ها سیستم به گونه ای معنا پیدا می کند اینجا؛ یعنی براساس سیگنالی که دولت می دهد مشخص می شود که منابع به کدام سمت باید برود و یکی از انگیزه های افراد برای سرمایه گذاری کسب سود است برای رفتن به سمت سود بهترین علامت دهنده قیمت است. با توجه به سیگنال های موجود منابع به سمت بهینه حرکت نمی کند.

محبی گفت: دخالت دولت در بازار در برخی از موارد خوب است ولی یکسری از مشکلات را هم ایجاد می‌کند. در حال حاضر اقتصاد ما یک اقتصاد بیمار است.مساله اساسی و مشکل ما در عرصه اقتصادی بیشتر متاثر از مساله فرهنگ کار و دخالت های غیرکارشناسانه و سیاست های غلطی است که در این بخش اعمال می شود، تا اینکه متاثر از تحریم ها و روابط ما با سایر کشورها باشد.

  در اقتصاد رانتیه منابع درآمدی دولت ها از فروش منابع به دست می آید. در این نوع اقتصاد پول از بالا می آید و در جامعه پخش می شود بقیه افراد به دنبال این هستند که چگونه این پول را به دست بیاورند و فعالیت به سمتی می رود که منابع پولی در آنجاست. ما در عرصه مسائل اقتصادی باید به سمتی برویم که اصلاح ساختاری در اقتصاد ایجاد کنیم.

دکتر محبی با اشاره به آثار سوء تحریم بر اقتصاد کشور گفت: علیرغم بد و تاریک بودن تحریم می شود به تحریم از زاویه فرصت هم نگاه کرد. تحریم فرصتی است برای حرکت اقتصاد به سمت ریل توسعه؛ تحریم فرصتی است برای تحول ساختاری در نظام اقتصادی. سیاست گذاران ما اراده لازم و کافی را نداشتند در زمانی که شیر نفت باز و به سمت بازارهای خارجی می رفت بودجه کشور را اصلاح ساختاری کنند، این توفیقی اجباری است که از شرایط تحریم برای اقتصاد کشور فرصت ایجاد کنیم. 

یکی از مشکلات اقتصاد ما این است که قیمت عوامل را ناعادلانه تقسیم می کنیم. افزایش نرخ ارز می تواند در برخی از موارد  باعث تغییر جهت تجارت شود. بسیاری از کالاهایی که ما قبلا بدلیل ارزان بودن قیمت از خارج وارد می کردیم الان می توان تولید کرد و لازم است که دولت در خصوص سیاست های بخش عمومی به کمک بیاید که منجر به اشتغال خواهد بود. ارز ۴۲۰۰ تومانی جز رانت و ناعدالتی در توزیع درآمد چیز دیگری نداشت. دولت باید به صورت کارا یارانه به بخش های تولیدی بدهد و سیاست های ارزی باید به کمک بخش تولید بیاید.

این عضو هیئت علمی بیان داشت: مصرف گرایی و سیاسی کاری در بودجه باعث می شود که فاصله زیادی برای تحقق تحول ساختاری مطلوب داشته باشیم. بودجه باید کارا و مالیات منصفانه و دقیق محاسبه و اعمال گردد. افرادی با درآمدهای کلان که فرار مالیاتی دارند باید مالیات آنها را به صورت تصاعدی منظور کرد. اراده لازم جهت دریافت مالیات به صورت جدی در کشور وجود ندارد.سیستم مالیاتی باید دارای کارایی باشد و در بخش قضایی باید برخورد متناسب و منطقی با این مسائل بشود.

اصغر پیکرآرا دکترای اقتصاد پولی و بانکی دیگر عضو هیات علمی حاضر در این نشست ضمن اشاره به ظرفیت کشاورزی استان هرمزگان بیان داشت: یکی از کارهایی که در بخش کشاورزی باید مورد توجه قرار گیرد برندسازی محصول است. محصولات ما در کشورهای همسایه و سایر کشورها، متقاضی دارد منتهی باید تعاونی هایی با عضویت و مشارکت خود کشاورزان تشکیل شود و محصولات به شیوه صحیح و علمی فرآوری، بسته بندی، بازاریابی،  ارسال و  توزیع گردد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور استان گفت: مساله بعد اینکه، در تولید باید نگاه، صادرات محور باشد. در خصوص صنایع دستی باید این نکته را مد نظر داشت که صنایع دستی که فقط در استان متقاضی داشته و استفاده گردد نمی تواند منجر به توسعه شود. باید در تولید صنایع دستی به فرهنگ های متقاضیان توجه شود و به گونه ای طراحی و ساخته شود تا در سایر استان ها نیز متقاضی و قابلیت فروش داشته باشد. به مساله بازاریابی در خصوص توزیع محصولات و صنایع باید توجه لازم صورت گیرد. برای کم کردن فاصله قیمت فروش محصول توسط کشاورز و خرید آن توسط مصرف کننده باید توسط خود کشاورزان تعاونی هایی جهت فروش و توزیع محصول تشکیل گردد.

۳۵درصد افراد شاغل در صنایع استان بومی استان هستند و سیاست های جذب باید به گونه ای باشد که در شرایط مساوی الویت با بومی ها باشد.

دکتر حاتم عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور در این نشست گفت: مدیریت کسب و کارهای جدید و تبیین این مدل کارها و کسب و کارهای تجارت الکترونیکی می تواند کمک شایانی به مساله اشتغال کند. مساله دیگر مدیریت زنجیره تامین در استان مخصوصا در حوزه اشتغال است.

استفاده از ظرفیت خالی کارخانجات برای ایجاد تولید و ایجاد اشتغال که نیاز به سرمایه چندانی هم ندارد و هستند کارخانجاتی که درصد بالایی ظرفیت خالی بدون استفاده دارند و حاضر به مشارکت در مسائل تولید و ایجاد اشتغال می باشند.

ایشان گفت: برای تسهیل در امر تولید و ایجاد اشتغال پیشنهاد دارم که یک کارگروه ویژه رفع موانع تولید ایجاد کنیم و این موارد و موانع به صورت عینی و واقعی دنبال و بررسی گردد و از مسولین ذیربط برای تسهیل در  امر تولید و کسب و کار مطالبه گردد.

در پایان نشست دکتر مریم عنایتی دبیر اندیشکده های سازمان بسیج اساتید استان به جمع بندی مباحث اساتید پرداخت و دستور کار جلسات آتی را اعلام نمود.                                                                                                                                             

ایشان در همین خصوص به پرداختن کارگروه ها و اندیشکده ها با الویت مسائل استان تاکید نمود.

عنایتی گفت: برای اثربخش کردن تجربه ها و الگوهای کشورهای دیگر و بازخورد موثر در بکارگیری تجربیات دیگران باید آن ها را بومی نمود و متناسب با شرایط کشور با اعمال تغییرات لازم، تجربیات به کار گرفته شود. در خصوص مساله صادرات باید برای افزایش بهره وری و کاهش هزینه ارسال و توزیع، الویت صادرات به کشورهای نزدیک و نوار مرزی باشد و این را باید از مسولین و متولیان امر به صورت جدی مطالبه کرد.

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.